Blogg

Tiden går, semestern slut

Det har varit en otroligt varm och solig sommar och mina fyra semesterveckor är nu över. Jag har väl inte gjort så många knop i värmen precis, men jag har ändå rensat och hållit efter lite i trädgården och klippt häck och buskar och sågat ner några småträd. Ett par skogspromenader har det blivit med. För det mesta är det lugnt inombords, men vissa dagar sitter jag där och bläddrar bland videoklipp och foton och det gör så ont, så ont, av längtan.

Men jag har börjat rida ut tillsammans med Lena i Fare, på en portugisisk korsningsponny hon har, som heter Ikaro och är 8 år. Han är söt och snäll men knappt styrbar. Hon tror att han varit vagnshäst i Portugal och bara uppsutten på några gånger innan han såldes som ridhäst. Han flyttar sig inte undan tryck vare sig från skänkel eller knuffar från marken, fattar noll när man vill svänga, hård i munnen och är helt oförstående till att ha kontakt med piloten – mer än möjligtvis för att stanna. (?) Kan inte galoppskänkel utan det är smackstart som gäller och sedan springa igång den. Kan inte ”bära sig” i rund galopp, vilket får till följd att han lätt bryter av. När man vill leda honom, typ bara från där man sadlat honom till uppsittningspallen, så är det som att försöka flytta ett betongblock.

Han har alltså väldigt dåligt fungerande startknapp och styranordning och går gärna och ramlar ner i diken och sånt när vi är ute. 😂🤣 Det är en himla tur att han är snäll och han går igång hyfsat lätt i trav när jag smackar och skänklar upprepat och har inga tendenser att dra iväg själv. För att få galopp blir det till att skänkla och smacka ännu mer. Lite lättare när Lena rider framför, men han har absolut inga problem med att fortsätta i skritt även om Lena galopperar med Tulta. 🤣

Har en känsla av att om jag försökte rida ut ensam med honom, så skulle jag nog inte komma i väg från gårdsplanen. Han fattar helt enkel inte! Lena tror att han blivit ”föst” där i sitt hemland, inte ledd. Och klatschen från en långpisk reagerar han på, men alltså inte tryck eller skänklar eller tygeltag.

Träning, träning, träning… hon köpte honom i april från en som köpt honom som hopphäst några månader innan, men gett upp. Han hoppar annars bra, enligt Lena, men det är ju bra om man kan styra också. Och att ridas runt i en paddock hatar han! Då vill han helst inte röra sig över huvud taget.

Här kommer ett gäng bilder.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.