Blogg,  Djur,  foto

Bränslestopp

I fredags var en tjej som heter Linnea i stallet och hälsade på. Vi var ute och gick en runda med Cola och pratade en massa. Hon och hennes sambo har nyligen flyttat från Borås till Källsjö och det var meningen att hon skulle bli medryttare på Cola. Hon berättade att hon inte hade körkort, för behovet hade inte funnits i Borås. Hon skulle däremot ta körkort, men det hade varit väldigt svårt i år i och med corona, men hon har anmält sig till en intensivkurs vecka 5 nästa år. Det fanns ingen innan. Men hon var väldigt optimistisk och sa att hon cyklar och det var inga problem. (Sambon skjutsade i fredags, för cykeln behövde nytt däck).

Hon verkade väldigt bra på alla sätt och vis (van, duktig, snäll, lugn, osv) och vi bestämde att hon skulle komma och provrida som idag, måndag. Samt lära sig en runda.

Suck.

Jag fick ett meddelande i lördags om att det hade varit långa diskussioner hemma på fredagskvällen och att hon nog fick erkänna att hon varit lite VÄL optimistisk när det gällde cykling så långt, särskilt nu i höst- och vinterrusk. Hon lovade höra av sig igen till våren när körkortet var klart istället. Så skulle vi stämma av läget då… Ja jag förstår ju hennes argument, men visst fan blev jag besviken! Hon verkade så jättebra! Och kanske hittar hon annan medryttarhäst på närmre håll innan våren? Men annars hoppas jag att hon kan återkomma i vår.

I lördags red jag och Cola i alla fall Ivarssonsrundan, förbi stenen åt andra hållet. Det gick bra och hon glodde bara litegrann på den. 😄 Galoppen på banvallen sedan, var riktigt sansad för en gångs skull, och inga konstigheter.

Igår var det rena sommarvädret! 20 grader varmt och solsken. Men vi red bara aningen längre än i lördags: banvallen bort och risskogen tillbaks. Jag hade först tänkt bort till Arturs sjöar, men hon var så glupande hungrig på allt gräs hon såg, att jag tyckte synd om henne. Vi galopperade bortersta biten på banvallen och sedan strosade vi igenom skogen tillbaka i maklig takt och hon fick gå och äta en hel del.

Sedan tog vi galopp igen efter Ivarssons. Ingen hets nu heller! Pigg och villig, men inte alls den där racerfarten hon haft sista tiden. Alldeles lagom egentligen! 😄 När vi kom tillbaka, så släppte jag Cola och Yrosa i den lilla vinterhagen där det är tänkt att de ska gå fram till i vår. Vattenbaljan diskades och fylldes och saltstenen la jag in precis innanför öppningen i deras lilla hus och jag packade ett nät med halm som hängdes ut och fixade i ordning fyra andra nät och Eikes två la jag in i hennes skåp. Jag skrev till Eike och berättade detta och vi kom överens om att vi tar varannan dag med vatten och mockning och jag tar dag ett. Hoppas nu att hon sköter sin bit och packar nät till Yrosa varje dag osv.

Där fanns ju lite växtlighet nu i hagen, som de genast satte igång att äta av, så de fick faktiskt inget extra att äta i går kväll. Halm hade de ju. (Sedan var det väl med ogräs och sånt som växte där, men…)

Idag däremot… helst ville hon inte lämna gårdsplanen. Och när jag väl suttit upp så skrittade hon fram i ett väääldigt lojt tempo. Jag hade tänkt med Fällesåsen och Århult, men när vi ridit runt längs banvallen och svängt av och kommit dit där uppförsbacken börjar, så gick hon helt sonika till vägkanten och parkerade där! Långtidsparkering. Bensinen var tydlugen slut eller nåt.

Visserligen kan ju min häst leva på nästan ingenting, men efter den senaste veckan med i princip just ”ingenting” att äta i hagen och bara en tuss med kanske högst 2 kg hö upptill, så stod det nu klart att energinivån var nu på noll! 😅 Eftersom det inte var nån mening med att försöka fortsätta i detta skick, så vände vi. Hon fick inte gå hem, men vi tog en mycket kortare runda och mindre ansträngande: vi skrittade bort förbi brandstationen till Gärdet och där fick hon stanna och beta lite. Om detta tyckte hon mycket bra. När vi sedan vände tillbaka, så hörde vi efter en liten bit att det kom en bil bakom oss. Eftersom det är taggtråd på bägge sidorna ungefär halva sträckan där, så föreslog jag att vi skulle galoppera framför bilen, bort till där vi kunde gå av ut på åkern. Detta tyckte även Cola var en bra idé, så det gjorde vi. Ungefär samtidigt kommer det även en mötande bil längre fram – det var riktigt spännande. Sedan kom det två bilar till. 😂 Efter detta galopperade vi även mellan Ivarssons och Fritzons, så hon fick i alla fall röra på sig litegrann idag, trots energibristen.

Efter att hon kommit ut i hagen igen, så packade jag två hönät. Ett till Cola med drygt 4 kg och ett till Yrosa med en liten tuss i blandat med halm och friden sänkte sig i hagen när de två damerna njutningsfullt stod och tuggade ur varsin låda i hagen. (I morgon ska de få full ranson, tänker jag. Idag var det liiiitelite grann kvar av gräset.)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.