Blogg,  Djur,  foto

Betessäsongen hägrar

Alla hästarna är sååå trötta på hösilage nu och det enda de vill är att äta gräs. Att tro att det går att rida på lång tygel, är ett skämt. Det går inte, huvudet åker direkt ner till närmsta grästuva. 😄

Värmen har lyst med sin frånvaro den senaste tiden och vinden varit iskall. I torsdags red jag längs banvallen och den där lilla parallellstigen tillbaka och därefter runt Ivarssons tillbaka. Flera galopper blev det med och hon kändes glad och okomplicerad. 😊

Resten av veckan var det mest gräsätning som gällde. Vi hade stallmöte i söndags och hann med en promenad före det med.

På mötet fick vi veta vad vi har att göra under sommaren. 1) Ligghallen ska tömmas. 2) Alla boxar tvättas. 3) Foderrummet och det större utrymmet med hö/halm samt våra skåp mm, ska städas och skrubbas. 4) Paddockskanterna ska rensas från ogräs igen. 5) Sadelkammaren och toaletten ska städas. Tror det var allt? Sedan har man ju då ogräset hemma med, samt gräsklippning och tvätt av regntäcken inför hösten…

Ja jag säger bara det att det där med ogräsrensning vet jag inte om min rygg orkar med detta året. Jag kan ju inte sitta på huk pga mina knän, utan måste stå dubbelvikt. Känner att det får nog räcka med rensningen hemma för min del, så får de med friskare knän och ryggar ta sig an det i år. Men städa sadelkammaren kan jag ju fixa i allafall! 😄

Så har Cola fått tillbaks det där konstiga bak på rumpan! Det har ju bara kommit på hösten innan, så jag trodde det hade något att göra med säsongen, men så är det tydligen inte. 😒

Den grågulbruna nyansen är att det är insmort med salicylsyrevaselin och det är inte så himla farligt än. Men det blir ju långsamt värre, dag för dag!! Tyvärr. Jag tvättar och jag smörjer, men det kliar förmodligen för det syns att hon ”gjort vid det” på nåt sätt sedan sist. Hon kliar så det går hål och sedan gör det ont. När jag gnider in salvan (eftersom pälsen är alldeles hård/stel där, och känns som om hon har kåda på sig,) så börjar pälsen successivt släppa och det brukar sluta med en stor kal fläck! Jättetrist på alla vis, särskilt som att det kommer att dröja ända till hösten innan hon får ny päls där. 😥

I måndags blev det bara en ridtur runt Ivarssons och igår var vi ute på en rejäl gräsätningspromenad, på 1 1/2 timma och hon var så lycklig. På vägen ut var hon tvungen att springa hela tiden. På nåt sätt tror hon att om hon springer, så hinner hon fram och äta lite gräs, innan jag hinner ikapp och drar iväg med henne! 😂

Idag var det riktigt varmt och soligt och jätteskönt ute! Naturligtvis hade jag för mycket på mig, så jag blev genomsvettig under ridturen. Får komma ihåg det där med flera lager till nästa gång, så man kan ta av och på och välja lite, när man ska ge sig ut.

Vi red i alla fall till Arturs sjöar, där vi pausade en stund för gräs och sedan tillbaks igen. Flera galopper blev det ju också och Cola varierade mellan att vara pigg och glad, till att några gånger plötsligt bara stanna och stå. (Ja inte i galoppen förstås!😄) Jag undrade förstås varför, vad som var fel? Men jag tror helt enkelt att hon tyckte det var dags att äta lite gräs!? Jag vet inte. Men hon gick ju bra i alla fall. De nya skorna verkar fortfarande bra, förresten. Bra!

Igår avmaskades alla och efter fredag får vi släppa på bete om vi vill. Eller om vi vill vänta till nästa helg. Jag får väl höra med Eike hur hon vill göra, för det är meningen att Cola ska gå ihop med hennes två (Xhakira och Lilleman). Så går Hera och Soni ihop. Detta för att minska på betestrycket per hage. Lillan och hennes föl ska åka bort över sommaren och gå tillsammans med ett annat fölsto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.