Blogg,  Djur,  foto

Sår, svullnad och pälslossning

Lika milt idag. Glömde skriva igår(?) att Cola hade skurit sig på nånting i hagen. På samma kota som hon höll på att kapa av sig förra vintern. 😠 Detta är dock inte alls sådär djupt, utan en reva frn kotan o snett neråt, som blödde lite igår. Men hon haltade inte eller så och jag tvättade rent o klabbade på tjockt med hästsalva som skydd mot all gegga.
Idag är hon svullen! En aning varm men inte mycket. Svullnaden sträcker sig uppåt en liten bit från kotan. På utsidan, baksidan av bakhoven.

Vi skrittar en hel massa för det kan ju aldrig vara fel när hon inte haltar eller ömmar. På hemvägen jobbar vi lite i trav och gör avsaktningar och igångsättningar och det går hur fint som helst. När vi kommer hem hoppas jag liksom att svullnaden ska ha gått ner??
Det har den inte.
Suck, vi får hålla ögonen på detta.
Något annat som är återkommande varje vinter, är att plötsligt en dag när man tar in henne, så är ett område stort som en utspärrad hand, strax framför svansroten alldeles uppgnuggat och pälsen alldeles stel! Ungefär som stelnad kåda. Går absolut inte att vare sig borsta bort eller tvätta bort och när man rör/petar på henne där, så skjuter hon upp hela ryggen och sänker baken i obehag. Räcker med lätt beröring.
När detta varat några dagar, nån vecka, så börjar den stela pälsen där lossna. Man kan pilla bort hela sjok och sedan blir där alltså en stor kal fläck! Först till försommaren har den nya sommarpälsen vuxit ut där igen. Mycket konstigt.
Korten visar när pälsen börjat släppa.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.