Blogg,  Djur

Motgångar

Kära nån. Milt sagt. Kära nån, vad in i helvete dåligt det gick att tömköra idag då!
Antingen har min häst helt fått hjärnsläpp, eller så har hon insett att med de högst begränsade kunskaperna matte har i frågan, så behöver hon faktiskt inte göra någonting. Alls.
Vad i hela friden gööör man, när hästen helt enkelt inte rör sig framåt? Alternativt envisas med att gå fram i snigelskritt när trav är kommenderat? När munnen är snustorr av allt smackande och handleden inte orkar mer, för man har klatchat med pisken så mycket!!?
”Traaaav!”, skriker matte och snärtar till med pisken. Den handen håller också i yttertömmen, men med nästan noll kontakt, men det är klart att hennes känsliga mungipa känner av att jag gör något (som tydligen öronen inte hör och ögonen inte ser), så hon passar då på att svänga utåt när vi går in på den öppna delen av volten. Jag använder pisken igen och drar lite i innertömmen istället. Hon svänger då omedelbart jättemycket inåt och stannar sedan och tittar frågande på mig rakt framifrån.
Jag testar med att koppla loss yttertömmen så det bara ser ut som jag använder två. Men det är alltså bara den inre som går till hennes mun. (Det är jättesvårt att snärta till med en långpisk med en hand som samtidigt ska hålla i en töm som har kontakt med hästens mun, utan att den rör sig!! Fattar inte hur man gör det? Det måste vara meningen att hästen ska gå fram för smackningar. Men om den inte gör det??)
Först tycker jag att det går liiite bättre, men det är nog bara inbillning, för efter ett tag fortsätter hon precis som förut, så jag kopplar på den igen.
När jag är väldigt nära ett psykbryt och slår pisken allt vad jag orkar i marken runtomkring hennes bakdel och samtidigt ryter ”Jag orkar inte mer! Trava!” – då kommer hon faktiskt fram i en hyfsat bra trav!
När vi lyckats behålla den i drygt ett och ett halvt varv på volten, får det räcka. Vill inte utmana ödet, att det blir hon som bryter av.
Så kör vi två varv trav i andra varvet med och sedan får det räcka för idag, medan jag har äran i behåll. Lite i alla fall…
Jag ska testa med bara EN töm först nästa gång. Dvs vanlig longering fast med däckel. SEDAN, när det går bra, ska jag koppla på den andra tömmen med. Så får vi se. Jag är övertygad om hon fattar, men att hon tycker det är jättekul att snurra in sig i tömmarna och stå och titta istället. För att se hur jag ska lösa det hela. Skitkul! 😝

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.