Blogg,  Djur,  foto

Sol idag med!

Igår var vi bara i paddocken en liten stund och övade oss på diverse lydnadsgrejor. Alltså båda två. Eftersom jag inte har nån bra mall att följa, blir det lite trial and error för min del. Cola är väldigt klok och förståndig och gör precis som hon ska när jag är tydlig och rak, men bluddrar jag till det lite, så anser hon att då behöver hon inte bry sig om mig alls, utan istället vänta på nästa RIKTIGA kommando.

Idag blev det lite tömkörning i solen och kylan. Riktigt, riktigt vackert ute med all tjock snö på alla grenar.

Vi gick en bit längs banvallen för att känna på underlaget och när vi vände så fick hon trava en bit också. Jag är ju så himla feg när det gäller att lita på att hon inte halkar! Hade det varit tjockare snötäcke, men som det är nu så kommer man ju bitvis ner på ”vägnivå”. Detta plus att hon känns pigg gör att jag tänker: men om hon brallar lite om hon får springa, och då halkar??? Så jävla jobbig är jag. Eller har blivit. Så illa var det minsann inte förr.

Hursomhelst, en stilla trav var inga problem. Sedan gick vi även uppför backen mot Fällesåsen också, innan vi vände och gick hem.

När jag släppt ut henne i hagen efteråt och trodde jag skulle åka hem sedan, så noterade jag att den nyligen utkörda silagebalen var alldeles vitprickig uppe runt överkanten. Jag stack in en hand och drog ut en tuss. Det luktade skunk. Hästarna mumsade glatt eftersom de uppenbarligen inte vet sitt eget bästa. Jag började lossa nätet för att komma åt att ”rensa lite”. (Stallägaren sa att det gick bra, bara jag satte på nätet igen efteråt, annars sölar de bara utanför.) Med 4 hästar som försökte äta samtidigt, så gick det inte så bra, så jag tog in Lillan och Cola och så blev de bara två…

Det visade sig att när jag fick tag runt en kant med stelt mörkt hö med prickigt mögel på, och drog… så visade sig stora vita fläckar över hela sidan på balen!! Med ”fläckar” menar jag ca 25-30 cm i diameter. Och för varje skikt jag drog loss, var ett nytt likadant lager inunder. Jag rev loss så mycket jag bara hann och orkade – det kändes för jävligt i hals och luftvägar 🤮 – och körde bort säkert 5 kärror. Enligt min mening ska hela balen slängas, när den är i det skicket! Men jag koncentrerade mig på ena halvan, som var den med de stoooora hela vita mögelfläckarna på. Men jag hann inte bli klar innan det skymde och jag skulle ju handla och måste äta lite också! Jag hade redan meddelat alla övriga hästägare så jag åkte hem och beslutade att Cola får stå inne i natt och äta annat hö, för jag vill inte att hon blir sjuk! Hoppas det tagits fram nytt hö till i morgon bitti.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.