Blogg,  Djur,  foto

Konstigt…

Jag fattar inte vad det är för en massa skumma saker Cola råkar ut för hela tiden! Först det där svullna över höger bakkota. Iofs inte sååå mystiskt om det nu beror på det jag tror och så länge det a) inte ömmar b) inte är varmt c) hon inte haltar och d) svullnaden avtar eller går ner efter rörelse. Men! Hon reds alltså utan problem i lördags.

I söndags blev det en dryg timmas promenad eftersom det hann bli mörkt. I måndags tyckte jag att hon gick lite knackigt på nåt obestämt sätt, de första 20 minuterna. Så vi skrittade bara och jag kortade även ner den tänkta turen till Ivarssonsrundan. När hon fick jobba lite på banvallen för att få in rumpan och få bort hängandet på bogen, så gick hon riktigt bra och kändes mjuk och fin och skulle inte alls haft något emot galopp. I tisdags hämtade jag in en häst med två stora bulor i huvudet! En på käkbenet och en på tinningen på höger sida, där hon även hade en kal fläck utan päls vid örat. Bulorna var/är jätteömma! Jag förmodar att de stått och gruffat lite i höstationen och så har hon slängt åt sidan med huvudet för att parera och då smällt i det i stålgrejen som är mellan varje öppning. Jag smorde försiktigt med heat lotion. Sedan blev det promenad igen. Jag tänkte ifall det hänt jättenyss och hon kanske hade ont i huvudet… Vi gick runt Fällesåsen i duggregnet.

Igår – onsdag – så red vi Ivarssonrundan igen. Inga besvär i skallen av att ridas. Gick utan anmärkning. Vi galopperade sträckan förbi Fritzons och sedan även den nya grusvägen hemåt som blivit efter gallringen. Det tyckte hon var kul! Men om jag ska komma med några tankar så här i efterhand, så är det nog att hon galopperade förvånansvärt LUGNT på vägen förbi Fritzons. Sedan bjöd hon ju mer på den nya vägen, men valde då att galoppera i den djupa, mjuka mittensträngen. Inget konstigt alls egentligen, men nämner det bara…

För idag gick hon inte alls bra! För det första var hon egentligen ovillig från start. Stannade helt omotiverat flera gånger och stod och vilade en halv minut och gick sedan igen. ?? Vi tog oss upp till Fällesåsen och ner backen mot Örasjön. Tänkte att hon skulle pigga på sig där. Men nejdå, hon traskade fram i lugn takt. Hon ”frågade” inte ens efter om vi skulle galoppera när vi rundade svängen och det har väl aldrig hänt förut! Jag fick upp henne i trav en bit och fattade sedan galopp. Men den avbröt vi med en gång. Den var INTE bra. Nu kändes det mer och mer att hon helt enkelt gick orent, och det i alla gångarter. Men på ett väldigt obestämbart vis. Kunde liksom inte säga vilket ben det kom ifrån, bara att det ingenting hade att göra med hennes höft. Jag hoppade av och kollade efter stenar i skon. Ingen. Vi skrittade vidare utan några krav. Mest för att komma hem igen. Mitt huvud fullt av tankar. Borta vid branta backen efter Olles i Århult blev hon rädd för nåt (?) och flög iväg rakt fram så jag höll på att ramla av baklänges! Jag verkligen halvlåg bakåt…

Vi skrittade en liten bit till men sedan satt jag av och gick bredvid resten av hemvägen. Väl tillbaks i stallet kände jag igenom alla ben, kotor och hovar. Den högra bakkotan nästan ingen svullnad kvar. Vänster bak inget konstigt. Vita frambenet likaså. Men så på vänster fram kunde jag känna lite värme på insidan strax över kronranden. Ingen svullnad eller svampig känsla dock. Konstigt. Vad kan hon ha gjort där som gör såpass ont att hon går orent, men som inte är svullet? Jag tänker: vid en lättare vrickning, blir det inte svullet då? Hursomhelst, någon slags inflammation var där ju på gång! Varför? Jag smorde in Heat Lotion där med.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.