Blogg

Oj oj oj…

Jag begriper inte hur jag ska göra. Vi red Ivarssonsrundan idag, med galopp på banvallen på väg tillbaka. Det jag inte begriper är alltså hur jag ska få till en lugnare galopp! Det är ju okej med friska galopper då och då, men man måste ju kunna variera sig!!

Det är inte så att hon har ett helt hejdlöst racertempo från start, men hon börjar ju alltid med att liksom otåligt kasta sig in i galoppen. Men innan (för längesen?) kunde man ju alltid få tag i henne omedelbart därefter – även om riktigt kort galopp aldrig funnits på kartan. Men nu är det liksom det där starttempot som gäller och sedan smygökar hon litegrann hela tiden. Det är ju inte fråga om sken, eller nåt racertempo á la tävlingslöp, men ändå betydligt fortare än vad jag är bekväm med, med tanke på att hon inte lyssnar på förhållningar! Jag måste ju kunna känna att jag har koll!

Jag har jättesvårt att sakta ner henne, så vi måste ha en lååång bromssträcka och även om/när jag efter ett tag fått grepp om henne, så klarar jag ändå inte att få till en lugn galopp, utan det blir en liten bit i friskt tempo med kontroll istället, innan vi bryter av. Suck.

När det då är på platta banvallen, som dessutom fortsätter länge, så känns det lite obehagligt den stund som går innan bromsen börjar ta.

Det som händer är väl helt enkelt att hon tycker det är så kul att springa, så hon lyssnar inte på mig!

De övningar som jag skulle vilja göra, för att hålla henne uppmärksam på mina förhållningar och hjälper, är dels korta galoppsträckor på typ 6 – 8 språng och därefter avsaktning, skritt 10 steg, sedan galopp 8 språng igen, sedan avsaktning. Osv. (Hon skulle bli skitarg, tror jag.) Som nummer två, när ovanstående funkar, en längre sträcka i galopp men med en markant tempominskning ca 10 språng, sedan öka tempot 10 språng och sedan minska igen…

Det låter bra i alla fall. Men om det då, i första övningen, går åt 15 galoppsprång för att över huvud taget kunna bryta av?!

Lägger man då till lite feghet från pilotens sida, så… 😝

Idag funkade det ju inte. Jag hade verkligen spetsat in mig på att få tag i henne och minska ner tempot, när vi fattade ny galopp på den sista sträckan från de höga klipporna till korsningen mot Fritzons till vänster och där vi svänger av hemåt, till höger. Men det bara gick fortare och jag behövde hela sträckan för att hinna sakta ner i tid för att bryta av i korsningen. 🥵

Det är tur att hon är så söt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.