Konvalescenter på tur

I förrgår kväll – efter att jag varit ute och promenerat med Colahästen – fick jag nån sorts kollaps hemma i köket. Jag blev plötsligt fruktansvärt yr och benen bar inte. Jag blev som darrig spagetti i hela kroppen och det liksom pirrade eller småstack överallt. Jag låg över köksbordet men gled efter en stund ner på golvet där jag stod på alla fyra och försökte andas djupa andetag för att det hela skulle gå över. Det gjorde det inte. Magen kändes också öm och ond och illamåendet sköljde över mig, men jag kände ändå inte något behov av att kräkas. Jag var fruktansvärt varm och svettig, det bara rann om mig.
Jag kröp bort till spisen och stängde av ugnen med middagen jag höll på att värma, plus ett par plattor till där jag höll på med något. Sedan kröp jag in i sovrummet och upp i sängen. Lade mig platt ovanpå och bara blundade. Kändes som om jag var långt borta, ville bara somna. Men så fick jag frossa och kravlade in under täcket och låg så ett tag. Sov nog lite.
Så småningom gick det hela över och jag kände mig bara matt i kroppen. Plus att magen gjorde ont. Eller hela buken liksom. Om jag försökte andas djupt så gjorde det ont på vänster sida av buken.

Jag förstod inte vad som hänt med mig och blev lite orolig att det kunde vara hjärtattack eller nåt. Googlade på symtom för kvinnor och det var precis så! Är inte säker på frossan dock och det stod inget specifikt om vänster sida av buken.
En hel drös med facebook-vänner tyckte absolut att jag skulle ringa ambulans med en gång! Eller åtminstone börja med 1177. Men helst få tagit ett ekg.
På 1177 var det 40 minuters telefonkö och det orkade jag inte med. Jag ringde 112 men det blev som jag trodde! De ville inte skicka någon ambulans!
Jag fick noga beskriva symtomen och svara på lite frågor, men eftersom jag klarade av att stå upp nu (fick göra det medan hon väntade) och den där yrseln hade gått över, tyckte hon att om jag var orolig kunde jag ta en taxi till akuten om jag inte orkade köra själv eller hade nån som körde mig.
Annars skulle jag återkomma om jag blev sämre. Jag tänkte för mig själv att om jag blir sådär dålig igen så är jag inte i stånd till att ringa!

Eftersom att bara tanken på att stå och gå och klä på mig ytterkläder kändes oöverkomligt svårt, så blev det inget, utan jag sov en orolig sömn på natten.

Morgonen efter – alltså igår – hörde Berit i Nydala av sig och erbjöd sig att komma och hämta mig! Hon körde mig till vårdcentralen, där de tog EKG, temp, blodprov, urinprov och gjorde en noggrann allmän undersökning.
Som tur var visade EKG:t ingenting, men däremot hade jag en hög snabbsänka. Den bör vara högst 10, men låg på 86. Blodtrycket var också högre än för två månader sedan: 145/86 jämfört med 135/90. Tempen var 37,3.
Ingen vet dock vad det är med mig men sänkan visar ju på nån inflammation/infektion i kroppen och hon tyckte jag skulle sjukskriva mig några dagar och vila och komma tillbaka om inte magontet gick över.

Så idag: magontet är oförändrat. Den gör ju ont även när jag ligger ner, det smärtar rätt igenom kroppen till ryggen och gör ont när jag vänder mig från rygg till sida. För övrigt är väl resten av kroppen hyfsat bra. Väldigt trött och matt som igår bara. Men inte trött på samma sätt som vid depressionen för ett år sedan.

Så idag åker jag i alla fall och tar en timmes promenad med Cola. ( Igår gav Viktoria henne mineralkaka bara.) Hon är på gott humör och vi har en mysig stund tillsammans.

Sedan mockar jag hennes box och packar hö. Magen blir ju inte bättre och jag känner att jag rör mig konstant en aning framåtvikt. Egentligen har jag nog haft lite såna här buksmärtor flera dagar? Men man vänjer ju sig… och det var skönt att komma ut med Cola en stund.
Men som läkaren sa, det är inte bra att gå och jobba med en okänd infektion i kroppen!
Jag ska ta om sänkan och blodtrycket om några veckor.

Det här inlägget postades i Blogg, Djur, foto och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.