Blogg,  Djur

Solsken

Idag är det något så ovanligt som solsken ihop med ett par minusgrader. Fantastiskt väder med andra ord!
I tre dagar har nu Colahästen varit väldigt ovillg till att lämna hagen. Jag har fått klampa ner till där hon befunnit sig och segdra i grimskaftet hela vägen för att få henne att följa med. Detta har ju känts lite ovant och trist när man är van att hon kommer självmant med en gång.
Sedan har hon stått och halvsovit i stallgången och sett allmänt uttråkad ut, medan jag borstat och sadlat.
Men när vi väl kommit iväg så går hon på bra och verkar positivt inställd.
Vi har ridit samma runda på 1 timma och 20 minuter dessa tre dagar och jag kan beskriva hennes status som så här, dessa dagar:
I början känns hon möjligen något stel, därför skrittar jag länge på lång tygel.
Den första traven tar vi efter en dryg halvtimme och den känns lite stel och ovillig, så hon får bara trava på där en stund för att mjuka upp sig.
Sedan följer en bit i fri skritt längs en skogsstig, där hon varje gång tar ett hopp över en äcklig dypöl. 😉
När vi sen ska upp till banvallen igen, är det en pyttebacke där hon stannar varje gång? (Jag har svårt att förstå att det skulle bero på backen, för den har bara knappt märkbart större lutning än andra små, som hon knatar uppför utan protest.)
När vi sedan rider hemåt på banvallen, travar vi en hel del under två, tre pass och hon bjuder då mycket bra och går väldigt fint och vi jobbar med tempoväxlingar och halter osv. Hon får upp ryggen fint och skritten efteråt är himmelsk!
Jag försöker jobba på bra, utan att gå på för mycket. Här ska sättas igång långsamt! Men den gränsen kan vara svår att känna.

Sammanfattningen på dessa tre dagar är alltså: lite stel början, men bättre och bättre och sedan jättebra. 😍
Hon är samtidigt glad och positiv och har inte verkat haft ont av något. Jag gissar att det är ny brunst på gång om några dagar/en vecka och att hon är inne i sin loja fas nu, eftersom hon dessutom är extra tittig efter faror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.