Blandat,  Blogg

Om Konsten att göra upp eld…

Rosenkugel har ett inlägg om en mystisk staty i Göteborg och nu har hon kommit med ytterligare upplysningar om den.

Detta gjorde att jag plötsligt fick förklaring till en underlig liten tavla jag har här hemma som jag en gång köpt på loppis. (Fråga mig bara inte varför!)
prometheus

”Prometheus var en titan i grekisk mytologi. Namnet betyder ”den som tänker före” och han var bror till Epimetheus, ”den som tänker efter” (det vill säga, den omdömeslöse).

Prometheus beskrivs som intelligent och till och med slug. Från första början stod han i opposition till de högsta gudarna med Zeus i spetsen. Brodern Epimetheus var ansvarig för att ge positiva egenskaper åt varje djur. När det blev människans tur fanns det inget kvar att ge henne. Prometheus tyckte då att människan var överlägsen alla andra djur och beslöt att ge henne en gåva som inget annat djur hade. Han beslöt därför att stjäla elden från gudarna och ge den till människorna. För detta tilltag blev han bestraffad genom att bindas vid en klippa där en örn ständigt hackade ut hans lever som dock ständigt växte ut igen.
Enligt myten om Herakles, då denne skulle hämta de gyllene äpplena, sköt han med sin pil ned örnen och befriade Prometheus från hans fjättrar.

Grekerna brukade räkna Prometheus förbrytelse som ursprunget till all konst och all vetenskap.”

Tänk på detta nästa gång ni ber någon om eld… 🙂

5 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.